Redesigning School

Voor het vak Nederlands, kregen we de opdracht om ons de school voor te stellen in de toekomst.
De scholen zien er digitaal uit (veel met computers en weinig papier). Hieronder lees je onze ideeën hierover.

Onze school gebruikt smartschool als digitale leeromgeving.
Daar hebben wij het forum bij besproken.


Redesigning School


Hoe communicatie met ouders over het schoolse gebeuren in de toekomst verloopt:

rapporten, spijbelgedrag, ziekte melden, “oudercontacten”…

    De communicatie met de ouders gebeurt  via mail. Wanneer ze een mail ontvangen hebben in verband met de schoolprestaties van hun zoon of dochter ontvangen ze een sms. Daarin staat dan vermeld dat ze een mail ontvangen hebben van de school. Enkele voordelen zijn dat de ouders de schoolprestaties van hun kinderen perfect kunnen opvolgen. Ook zullen de brieven die voor de ouders bedoeld zijn rechtstreeks naar de ouders gestuurd kunnen worden. zelfs het papier verbruik zal verminderen omdat dit allemaal digitaal kan gebeuren. Tenslotte moeten de kinderen er niet meer aan denken om hun papieren thuis af te geven. Maar natuurlijk zijn er ook enkele nadelen, zo zal de school meer werk hebben met het versturen van mails en sms-berichten. En ook zullen de ouders en de leerkrachten een beetje moeten kunnen omgaan met een computer. Maar dit kan je ook oplossen door de optie te geven om een papieren versie te laten bezorgen in de plaats van een digitale. Wij vinden dan ook dat het moet lukken om met mails te werken in plaats van brieven. Ondertussen hebben bijna alle mensen toch wel een computer. Het zou beter zijn om de ouders een mail te sturen dan zulke dingen op smartschool te zetten. Weinig ouders kijken op regelmatige tijdstippen smartschool na. Het zou dus voor iedereen handiger zijn.

Links van gratis e-mail providers: 


http://be.yahoo.com/
www.hotmail.com/


Schoolboeken en huiswerk in de toekomst: op papier of (gedeeltelijk/zuiver) digitaal?
    De schoolboeken zouden in de toekomstige school helemaal digitaal worden. Iedereen zou met een laptop of tablet naar school komen en de schoolboeken worden digitaal weergegeven. Enkele voordelen hiervan zijn dat er geen papieren cursussen meer afgedrukt moeten worden. Je hoeft dan ook geen zware boeken meer in je boekentas te stoppen, enkel een laptop of tablet zal voldoende zijn. Hierdoor kan je je cursus of bladeren van je cursus niet meer verliezen en zullen er dus ook geen ezelsoren aan je bladeren zijn. Ook zullen de leerkrachten geen moeite hebben met het lezen van geschriften want alles wordt getypt. En wanneer een leerling ziek is kan je thuis de lessen makkelijk nakijken en zullen er geen boeken meer in de school liggen. Jammer genoeg zijn hier ook wel enkele nadelen bij. Als je computer kapot gaat dan kan je al je cursussen niet meebrengen naar de les. Ook moet je al je cursussen regelmatig opslaan als je geen gegevens wilt verliezen. Tenslotte is niet iedereen even handig met een computer dus zullen er wel wat problemen zijn bij dit systeem. Maar wij zouden het toch veel handiger vinden om alles digitaal te hebben. Het is makkelijker om alles te typen dan te schrijven. Het gaat ook sneller. Je kan ook geen cursussen verliezen.


Sociale media inschakelen als leerapplicaties
    Via Facebook of andere media kan je met je medeleerlingen en leerkrachten makkelijk aan taken werken of praten over een bepaald onderwerp. Je kan ook via je smartphone of tablet apps installeren die bijvoorbeeld: je agenda bijhouden, je huiswerk nakijken, het mogelijk maken om voorbije lessen te herbekijken. Met behulp van applicaties kan je je huiswerk ook afgeven tegen een bepaalde deadline. Enkele voordelen bij dit systeem zijn dat je altijd je huiswerk kan afgeven, waar je ook bent. Ook kan een leerling zijn vragen per bericht op facebook posten en zo kan de leerkracht er makkelijk op antwoorden. Bij dit bericht kan er dan ook extra informatie gevoegd worden zodat het antwoord heel duidelijk is voor de leerling. Met behulp van een groep kan een leerkracht zijn leerlingen toevoegen zodat de leerlingen daar over de les kunnen praten. Dan moet de leerkracht niet naar elke leerling zijn/haar profiel gaan en kan het privé leven goed gescheiden worden van de school. Ook moeten de leerlingen geen zware rugzak meer meebrengen aangezien je de cursussen digitaal kan terugvinden. Als men dit idee zou toepassen zou het voor de leerlingen niet zo moeilijk zijn om zich aan te passen aangezien bijna elke leerling facebook gebruikt.Uiteraard zijn er ook nadelen, zo moet iedereen goed kunnen omgaan met facebook (ook leerkrachten). Maar hier zouden de leerlingen misschien wat uitleg over kunnen geven aan leerkrachten. Ook moet iedereen een facebook account aanmaken en natuurlijk zal er altijd een internet verbinding moeten zijn. Wij zouden het in ieder geval geen slecht idee vinden om sociale media in te schakelen als leerapplicatie. Het is gemakkelijk voor de leerlingen als ze vragen moeten stellen. Een groot deel van de leerlingen kijkt Facebook dagelijks na, terwijl smartschool veel minder gebruikt wordt.


links van sociale media:    




het forum

Waarvoor dient een forum?
Een forum dient om een bepaald onderwerp met elkaar te bespreken.

Hoe gebruik je een forum?
1.    Je opent smartschool en meld je aan.





2.    Je klikt rechts bovenaan op forum en daar zie je welke forums er beschikbaar zijn.
Hier kan je een vak kiezen waarin er verschillende onderwerpen staan en waar je ook onderwerpen kan toevoegen.

 



3.    Als je een vak hebt gekozen kan je op een onderwerp klikken, daar kan je een nieuw bericht toevoegen aan het forum.




4.    Als je je bericht hebt getypt klik je op opslaan en zal het bericht zichtbaar worden in het forum.




Heb je al eens een forum gebruikt?
Ja, al verschillende keren, vooral om je keuze bekend te maken aan de rest van de klas.

Voordeel: - Je kan met verschillende mensen over iets spreken.
               - Alles wordt duidelijk weergegeven.
Nadeel: - Het wordt niet veel gebruikt op school.


Een ander platform of andere ("oude") manier die in de plaats van dit onderdeel kan gebruikt worden?
In het vierde middelbaar moesten we een boek kiezen uit een boekenlijst, we gebruikten toen een blad papier op het prikbord van de klas om daar onze keuze te noteren. Het nadeel hiervan was dat we altijd op school onze keuze moesten noteren, dus als je thuis je keuze had moest je wachten tot je op school was. Maar het voordeel is wel dat je geen computer beschikbaar moest hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten